LAAT JOUW PRACHT ZIEN!

Ontmoeting
Laatst kwam ik hier in Almere in de stad een HITcycling Trainer tegen die ik een jaar geleden had opgeleid (in 5 trainingsdagen dus dan leer je elkaar wel een beetje kennen!). We stonden even gezellig te praten. Ineens zegt hij tegen me: “wow, jij bent echt zo!”. Ik zeg “Hoe ben ik dan??” Zegtie: “Je bent nu net zo relaxed en spontaan als tijdens de opleiding!”   Ik keek hem in verwarring aan en zei: “Euh, ja hoe moet ik anders zijn dan?” Zegt hij: “nou, ik heb wel meer opleidingen gehad in de sport en van mijn werk, maar de trainers of docenten laten zichzelf bijna nooit echt zien, nemen afstand en een bepaalde superieure houding aan. Jij doet dat echt wel anders, je bent echt!”
“Oh, tof” zei ik lachend. “Ik ben net een echt mens!”. En ik vroeg hem direct: “Hoe doe jij dat dan als jij jouw groepslessen geeft? Hoe ben jij dan als instructeur, als trainer?”

Hierover gaat mijn, tot nu toe, langste blog.
Gedraag jij je hoe je bent, hoe het hoort, hoe je je voelt, hoe jou is aangeleerd, hoe je bent gemaakt of geworden? Hoe laat jij zien hoe mooi je bent? Want we zijn verschillend, maar in de basis is iedereen goed en mooi. Laat jij jouw pracht zien?

Voelen voelen voelen
Ja, ik ben een gevoelsmens, echt. Dat weten de meesten ook. Ik jank bij mooie en bij zielige en ook bij grappige films. En ik kan tijdens het geven van opleidingen of in mijn praktijklessen ook best streng zijn. 

Heb jij ook diverse kanten aan jezelf? En laat je die openlijk zien? Geef je dat de ruimte?

Ik heb regelmatig gehad dat ik tranen in mijn ogen kreeg als:
– ik de groep netjes zie fietsen en zie genieten van en werken in mijn bedachte les en bijbehorende muziekkeuze
– een deelnemer voor de eerste keer een techniek op het juiste tempo of hartslag kan volhouden
– ik een HITcycling Trainer ‘geboren’ zie worden tijdens de HITcycling Trainer opleiding.

Basishouding, waar ben je
Hoe is jouw basishouding. Hoe ben/gedraag je van nature? Dat kan heel verschillend zijn. Ik zal er een paar noemen:

 • afwachtend
 • streng
 • onzeker
 • vrolijk
 • vol zelfvertrouwen
 • nieuwsgierig
 • bedrukt
 • sterk
 • extravert
 • introvert
 • flexibel
 • star
 • gevoelig
 • bazig
 • zacht
 • impulsief
 • bedachtzaam

Allemaal houdingen die bepaald gedrag veroorzaken. Soms heb je een mix natuurlijk. Maar er is er altijd een die overheerst. 😉

Inkijkje in Nancy
Als ik voor mezelf spreek? Ik ben een positivo en helper. Ik voel mezelf meestal zo, gedraag mezelf zo, het gaat vanzelf ik hoef er geen moeite voor te doen. Ik heb veel meegemaakt en ik zoek altijd een pluspunt in elke situatie. Ik denk na of ik invloed kan hebben op iets, of dat het buiten mij om is. Ik steek energie ergens in als het ook echt kan, dat ik een verschil kan maken of iets kan beïnvloeden. Ik ben communicatief sterk, altijd openhartig, best gevoelig en help en deel graag. Ik heb gemerkt dat ik goed met tegenslagen om kan gaan omdat mijn geest de veerkracht heeft om snel in de actiestand te gaan.  Soms ben ik ook ongeduldig, wil te snel. En als ik eens boos ben, dan ben ik ook explosief boos. Kort, krachtig. Altijd puur op die ene persoon en dat ene ding (gebeurtenis, gedrag, situatie) van dat moment. Ik haal er dan niet van alles bij (ouwe koeien enzo is niets voor mij). Ik blijf respectvol maar ben super duidelijk (vinden sommigen wel eens ‘hard of snel’)… En direct daarna is het ook weer weg en gaan we weer doorrrr, met normale en leukere dingen.
Hoe is dat bij jou dan? Als instructeur, als mens? Hoe gedraag jij je over het algemeen. En hoe ga je om met hobbels?

Groei uit de onzekerheid!
Als het goed is groeien we!
Onzekerheid is beperkend en, geef toe, ook irritant. Het maakt dat je minder goed uit de verf komt. Dat je jezelf soms ‘lost’ voelt.
Als instructeur kun je dat ook wel hebben. Dat stemmetje in je hoofd: “Doe ik het wel goed, vinden ze het wel leuk, kan ik wel lesgeven”.
Ga dan onderzoeken waar het gevoel of gedrag vandaan komt! Is het terecht?? Indien nee: ‘get over it’, laat los! Indien ja: zorg dan dat je de bagage of kennis of ervaring die je nu mist, maar wel nodig hebt, gaat aanvullen. Laat jouw pracht zien, privé en zakelijk.

Happy jezelf
Weet je, ik gun het anderen ook: net als ik, happy zijn met wie je bent, hoe je bent en met wat je doet. Met focus op wat je wel hebt, en dat je jezelf ontwikkelt waar je maar wilt. En gewoon even kort en krachtig boos kunnen zijn op alleen dat ene ding, niet op de hele wereld of iedereen. Dat maakt dat je ontspannen bent, open bent, scherp bent. Krop niet op. Gooi het eruit. Snel korte metten maken met negativiteit maakt van jou een positiever mens. En daardoor ben je fijner om bij in de buurt te zijn ook!

En begrijp me goed, het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar je hebt zelf invloed op hoe je denkt. Hoe je gedrag of opmerkingen van anderen bij je binnen laat komen. En daar zit de kracht! Als je die controle pakt. Dan kun je alles aan en jouw basishouding laten zien. We zijn allemaal prachtige mensen!

Privé vs werk
‘Ja maar dat is de privé situatie, niet op t werk!’ zeggen mensen wel eens tegen mij als ik ze aanspreek op gedrag of houding…
Maar hoe doe je dat dan!?
Want ik persoonlijk neem mijn basishouding toch echt wel mee in mijn werk! Kan ik toch niet op het aanrecht laten liggen als ik naar t werk ga?!  Hoe ik privé ben, hoe ik me dan gedraag, zo ben ook voor een heel groot deel zakelijk (85-90%?). Ik ben namelijk dezelfde persoon… Dus waarom zou ik me zakelijk totaal anders voordoen dan ik privé ben? Waarom doen mensen dat? Doe jij het? En waarom?

Ik heb echt mensen horen zeggen: “Nee, op het werk ben ik heel anders!” Oeh, dat vind ik echt eng en het lijkt me heel vermoeiend!
Want tuurlijk, je hebt buitenshuis of op je werk een andere pet op, hebt een andere rol. En bent met mensen die niet allemaal je ‘bloedgroep’ zullen zijn en met wie je waarschijnlijk niet zou willen samenwonen in 1 appartement. En je moet soms formeel of sturend of volgzaam gedrag vertonen.  Maar je bent en blijft toch dezelfde persoon? Laat dat overal doorheen klinken. Het maakt je aantrekkelijker denk ik.

Tijdens het lesgeven
Als je lesgeeft op een sportschool dan heb je de keuze:

 • Open jezelf zijn voor de groep.
 • Of geforceerd jezelf anders voordoen voor de groep.

Dat zegt niets over je liefde voor het vak of dat je wel of geen leuk persoon bent. Het gaat over jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld bij wat je daar aan het doen bent. 

En het gaat zeker iets betekenen voor het diepere contact met je groepen. Voor jouw communicatie en uitstraling naar de deelnemers toe.
Faken van blijdschap en interesse werkt niet, mensen prikken er zo doorheen! En als je dit doet dan gaat dat jou steeds vaker moeite kosten met het risico dat je alleen maar gaat ‘zenden’ en niets meer zult ‘ontvangen’. Of, in het ergste geval ben je zo gewend aan dat masker, aan het aannemen van die houding, dat je het zelf niet eens meer merkt…
Denk hier eens over na. Hoe zou het zijn, als bovenstaande voor jou geldt, om dat in positieve zin te veranderen en lekker te ontspannen?

Echt fijn om te kunnen ontspannen
Ik weet uit ervaring, dat als ik mezelf blijf, als ik mezelf ben en laat zien, ik veel meer bereik. Mijn contact met anderen makkelijk gaat. Ik sneller, dieper, echter contact maak met mensen. Heb oprecht interesse. Ik haal veel meer uit mijn teams en groepen mede daardoor. En dat zie ik ook bij deelnemers in mijn cycling cursussen, opleidingen, events of bijscholingen. Ik zie gaandeweg de transformatie bij anderen. Ontspan. Je bent zo mooi! Laat jouw pracht zien.
Ik pik de authentieke types er zo uit. Het zijn al kleine magneten. Ze hebben een positieve uitstraling en zijn nieuwsgierig. Introvert of extravert maakt niet uit. Als je echt en open bent dan voelt iemand dat, het maakt het interessant om bij jou te zijn en ervan te genieten.
Ik hoef hier gelukkig zelf geen moeite voor te doen! Ik ben zo! Dat gun ik jou ook. Snap je dat?

Bouwen aan jezelf, jouw pracht laten zien
Als jij nou van jezelf weet dat je op communicatie gebied nog werk te doen hebt of wat issues hebt. Of dat negatieve gebeurtenissen uit het verleden jou vormden en nu nog leiden. Dat je jezelf niet waardevol of geliefd voelt. Of dat je geen ‘nee’ durft te zeggen omdat je dat niet leerde. Of dat je graag afstand wilt bewaren. Of dat je bang bent voor verbinding omdat je niet gekwetst wilt worden. Of dat je jezelf niet zo’n ‘likable’ persoon vindt of onzeker bent….
Dan is het tijd daar nu aan te gaan werken! Want waar komt dat vandaan, wat levert het je op om daarin te blijven, zou je stappen willen zetten om dat te veranderen, wat zou dat je brengen? Het is altijd nog op tijd om hiermee te starten.  Gun dat jezelf. 

Ben je er al, qua gedrag, gevoel, basishouding?
Want misschien ben jij nu al ontspannen, meestal positief en open en communiceer je met interesse in de ander? Blijf dan lekker dicht bij die oorspronkelijke zelf, dan ben je super echt en ook een klantmagneet. Dat is aantrekkelijk. En dat moet je nooit vergeten.

Geef en geniet
Waarom terughoudend zijn in positief gedrag zonder goede reden? Wees open, geef, wees nieuwsgierig, vrolijk, vriendelijk, deel, wees blij met en voor anderen en ben energiek. Dus een glimlach is gratis en heel fijn om te geven en te ontvangen. Zet dat masker af als je dat nu hebt, geef dat verleden een plek (met of zonder hulp van buitenaf). En wees hoe je het liefst wilt zijn, voor jezelf en voor anderen. 

We hebben allemaal lelijke en mooie trekken in ons. En dat is prima. Maar vergeet niet waarom je lesgeeft aan groepen, waarom je gekozen hebt voor indoor cycling of cardiotraining. Je wilt anderen verbeteren. Wees dan een spiegel en laat zien wat je wilt terugzien.

Niemand is gelijk. We zijn allemaal uniek. Je bent prachtig. Kijk naar binnen en laat jouw pracht zien!!

PS: zelf heb ik diverse NLP en coaching opleidingen gevolgd. Ze hebben mij veel gebracht. Nog steeds coach ik anderen. Kijk eens naar een NLP Practitioner opleiding als je interesse hebt in persoonlijke ontwikkeling. Of neem contact met me op voor een sessie.

Heb je een ervaring of mening hierover en wil je die met me delen? Ik lees je reactie graag hier, onder deze blog!
Is dat niets voor je maar wil je wel reageren, stuur me dan een email

2 Reacties

 1. Lia

  Hi Nancy,
  zo…. je hebt mij wel aan het denken gezet zeg. Persoonlijk dacht ik eigenlijk altijd dat afstand houden beter is omdat mensen anders te veel vriendjes met je worden waardoor ze misschien minder goed zouden doen wat nodig is tijdens de training….
  Ik geef geen trainingen in de sportschool maar ben handbal trainster. Wel sport ik bij een fitnesscentrum.
  Ik ga eens goed nadenken of ik mijn relatie met mijn teams iets anders in kan richten. Want volgens mij ben te streng/afstandelijk?
  Tof dat jij ook coaching geeft!

 2. Nancy Hasselbaink

  Hallo Lia,
  Hihi. Sorry!
  Herkenbaar bij veel trainers. Maar soms is het juist mooi als je ook de andere kant laat zien, dat maakt dat je keuze hebt om te switchen namelijk! Zo gaat het buiten het veld om ook toch?

  Yep, coaching. Vroeger veel gedaan, nu weer opgestart. Prachtig om mensen te mogen helpen patronen te doorbreken en doelen te halen. Net als in training dus!

  Groet,
  Nancy

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten